......Forum przeniesione na adres www.mercedesfan.eu
Prosta fasolka po bretońsku
Składniki:
Prosta fasolka po bretońsku 40 dkg fasoli Jaś
50 dkg kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
2 marchewki
1 pietruszka
plaster selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
kostka rosołowa drobiowa
pieprz ziołowy
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy cała noc i rano gotujemy z kostką rosołową w tej wodzie co się moczyła.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Wrzucamy do fasoli i dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości fasoli.
Dodajemy kiełabasę i koncentrat. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Można fasolke lekko zagęscić wodą z mąką. Podajemy a chlebem.
Smacznego...
Offline