MercManiacy

......Forum przeniesione na adres www.mercedesfan.eu

Ogłoszenie

Forum Przeniesione na www.mercedesfan.eu

#1 2008-12-05 11:48:31

Frezyjka

Forumowicz

2901317
Call me!
Skąd: Studzienice/k Pszczyny
Zarejestrowany: 2008-11-10
Posty: 115
Punktów :   

Smażone piersi kurczaka w panierce

Smażone piersi kurczaka w panierce
Z marchewką i groszkiem oraz ziemniakami z wody.



Piersi z kurczaka przekrawam na połówki wzdłuż, solę, obtaczam w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na oleju.

Mrożone warzywa (pokrojoną w kosteczkę marchewkę z groszkiem) gotuję do miękkości w bardzo małej ilości osolonej wody. Pozostawiam kilka łyżek płynu, resztę wylewam. Dodaję masło, sól i pieprz, chwilę gotuję razem. Na koniec wlewam śmietankę. Jeśli sos jest bardzo płynny zaprawiam odrobiną mąki.

Podaję z ziemniakami z wody.



Jak smażymy mięso w panierce:
Aby smażona potrawa była nie tylko smaczna ale i zdrowa, przy smażeniu należy zachować następujące reguły:

    * należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, 140 - 160℃
    * w dużej ilości gorącego tłuszczu, najlepiej oleju
    * w niedużych porcjach, tak aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się.

Stosując powyższe zasady, potrawa będzie chrupka, zachowa aromat i smak. Będzie lekka i łatwo przyswajalna w trawieniu. Smażony kotlet będzie w środku soczysty, ale nie tłusty, a panierka chrupiąca. Głęboki tłuszcz spowoduje mniejsze wchłanianie go w potrawę.

Offline

 
Forum Przeniesione pod adres www.mercedesfan.eu

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.biotechnologia-ajd.pun.pl www.pokefajer.pun.pl www.neverland.pun.pl www.lek.pun.pl www.rapsluband.pun.pl