......Forum przeniesione na adres www.mercedesfan.eu
Smażone piersi kurczaka w panierce
Z marchewką i groszkiem oraz ziemniakami z wody.
Piersi z kurczaka przekrawam na połówki wzdłuż, solę, obtaczam w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na oleju.
Mrożone warzywa (pokrojoną w kosteczkę marchewkę z groszkiem) gotuję do miękkości w bardzo małej ilości osolonej wody. Pozostawiam kilka łyżek płynu, resztę wylewam. Dodaję masło, sól i pieprz, chwilę gotuję razem. Na koniec wlewam śmietankę. Jeśli sos jest bardzo płynny zaprawiam odrobiną mąki.
Podaję z ziemniakami z wody.
Jak smażymy mięso w panierce:
Aby smażona potrawa była nie tylko smaczna ale i zdrowa, przy smażeniu należy zachować następujące reguły:
* należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, 140 - 160℃
* w dużej ilości gorącego tłuszczu, najlepiej oleju
* w niedużych porcjach, tak aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się.
Stosując powyższe zasady, potrawa będzie chrupka, zachowa aromat i smak. Będzie lekka i łatwo przyswajalna w trawieniu. Smażony kotlet będzie w środku soczysty, ale nie tłusty, a panierka chrupiąca. Głęboki tłuszcz spowoduje mniejsze wchłanianie go w potrawę.
Offline