......Forum przeniesione na adres www.mercedesfan.eu
Dania z makaronu
Makaron z pomidorami
Składniki:
*
30 dag spaghetti
*
kilka czarnych oliwek
*
3 pomidory
*
2 cebule
*
4 ząbki czosnku
*
10 dag twardego żółtego sera
*
2 łyżki oleju arachidowego
*
oliwa z oliwek
*
mieszanka suszonych ziół
*
bazylia
*
sól
*
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Poddusić z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami, dodać oliwkę. Polać ugotowane spaghetti, posypać kawałkami ugotowanego sera.
Makaron po bolońsku
Składniki:
*
1/2 kg mielonej wołowiny
*
40 dag makaronu
*
cebula
*
2 ząbki czosnku
*
szklanka przecieru pomidorowego
*
4 łyżki parmezanu
*
3 łyżki oleju
*
listki bazylii lub natka pietruszki
*
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej patelni smażyć ok. 10 minut mięso posypane pieprzem i solą. Czosnek przecisnąć, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Wlać do jednego naczynia przecier i mięso, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 20 minut. Spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozłożyć na talerzach i na każdej porcji umieścić mięsny sos. Posypać zieleniną i parmezanem.
Makaron z szynką
Składniki:
*
20 dag makaronu sprężynki
*
15 dag szynki
*
strączki zielonego groszku
*
łyżka masła
*
oliwa
*
1/3 szklanki śmietany kremówki
*
5 dag parmezanu
*
gałka muszkatałowa
*
sól
*
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Strączki groszku zblanszować i osączyć. Szynkę pokroić na kawałki, wymieszać z makaronem i groszkiem. Do rozgrzanego na patelni masła dodać kremówkę, parmezan, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, polać makaron.
Makaron z bekonem
Składniki:
*
30 dag makaronu rurki
*
20 dag bekonu
*
garść liści szpinaku
*
10 dag sera feta
*
oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron. Bekon pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Szpinak umyć, oderwać łodyżki i poddusić na patelni. Makaron wymieszać z bekonem, szpinakiem i drobno pokrojonym serem.
Makaron w sosie z ziarnami dyni
Składniki:
*
50 dag makaronu (spiralki)
*
4 pomidory
*
10 dag ziarenek dyni
*
5 dag tartego parmezanu
*
2 pęczki natki pietruszki
*
1 szklanka oleju
*
1 ząbek czosnku
*
sól
Sposób przyrządzenia:
Natkę pietruszki opłukać i pokroić. Czosnek posiekać. Zmielić ziarna dyni. Wymieszać te składniki z utartym żółtym serem i zalać olejem, odstawić na 30 minut. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Osączyć makaron i wymieszać z sosem i pomidorami.
Tagliatelle z grzybami
Składniki:
*
250 g makaronu tagliatelle (długie wstążki, najlepiej szpinakowe)
*
3 łyżki masła
*
200 g grzybów
*
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
*
1/2 szklanki śmietany
*
1 łyżka oliwy
*
natka pietruszki
*
2 ząbki czosnku
*
1 cebula
*
150 g parmezanu
*
sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Olej i masło rozgrzej na patelni, zeszklij posiekaną cebulkę. Grzyby pokrój na średniej wielkości kawałki, dodaj do cebuli, smaż jeszcze kilka minut. Posiekaj czosnek, wrzuć na patelnię, dolej wino i zwiększ ogień (wino musi odparować). Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i gotuj do chwili aż sos zgęstnieje. Ugotuj makaron, połącz z sosem, dodaj posiekaną pietruszkę. Każda porcję na talerzu posyp parmezanem.
Offline
Klubowicz
Dziękujemy Martuś
Jesteś kochana
Offline
Połowa sukcesu już jest. Mamy świetne przepisy. Czekam teraz na drugą połowę sukcesu.
P.S
Śliczne dzięki Marta
Offline