......Forum przeniesione na adres www.mercedesfan.eu
składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
20 dag Kasi
jedno żółtko
składniki na krem:
2 szkl mleka
4 żółtka
5 łyzek cukru
cukier waniliowy
2 łyzki maki ziemniaczanej
dodatki: owoce sezonowe, wszystkie pasują, im bardziej kolorowo tym lepiej, dzis robiłam z borowkami, jagodami, winogronami, wiśniami , malinami, brzoskwiniami. Do tego potrzebne jest pół opakowania galaretki np agrestowej bo kwaskowa i jasna
Sp,wyk:
Zaczynamy od galaretki, rozpuścić ją w niepełnej szklance wrzątku.
Mąkę przesiać, posiekać z Kasią jak na kruszonkę. Dodać reszte składnikow i szybko zagnieść. Wstawić na 45 do lodówki. Wylepić foremki cienko zimym ciastem (starcza na ok 12 szt) ponakłuwać widelcem ciasto i upiec na jasnozłoty kolor w temp 210 stopni.W garnku wymieszac mąkę, żółtka i oba rodzaje cukru z 4 łyżkami mleka. Reszte mleka zagotować i mieszając wlac do masy jajecznej. Ubijać rózgą, powoli podgrzewając, az powstanie gładni krem. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Upieczone babeczki wyjąć, jak ostygną napełniać kremem i dekorować owocami, polać na koniec zastygającą galaretką. wstawić do lodówki i podawać schłodzone
Offline